Unapređenje i proširenje poslovanja privrednih subjekata

Bez autora
May 24 2012

Zbog velikog interesovanja privrednih subjekata za dodelu sredstava za kupovinu mašina i opreme, grad Beograd je i ove godine uputio poziv za dodelu finansijskih sredstava, tačnije subvencija za unapređenje i proširenje poslovanja privrednih subjekata sa teritorije Beograda. Pravo na podnošenje prijava za dodelu subvencija imaju mali privredni subjekti (malo preduzeće i preduzetnik) i srednji privredni subjekti koji se bave proizvodnom ili uslužnom delatnošću, sa sedištem registrovanim na teritoriji grada. Konkurs će ove godine obuhvatiti i uslužne delatnosti, za razliku od prošlogodišnjeg, koji se odnosio samo na privredne subjekte koji se bave proizvodnjom. Ukupna planirana sredstva iznose dvadeset miliona dinara i dodeljuju se za uvođenje novih poslovnih kapaciteta odnosno novih poslovnih linija kupovinom jednog osnovnog sredstva ili više osnovnih sredstava, to jest opreme koja će omogućiti poboljšanje kvaliteta postojećeg ili uvođenje novog proizvoda ili usluge u poslovni proces.

Subvencije za unapređenje i proširenje poslovanja privrednih subjekataZbog velikog interesovanja privrednih subjekata za dodelu sredstava za kupovinu mašina i opreme, grad Beograd je i ove godine uputio poziv za dodelu finansijskih sredstava, tačnije subvencija za unapređenje i proširenje poslovanja privrednih subjekata sa teritorije Beograda.

Pravo na podnošenje prijava za dodelu subvencija imaju mali privredni subjekti (malo preduzeće i preduzetnik) i srednji privredni subjekti koji se bave proizvodnom ili uslužnom delatnošću, sa sedištem registrovanim na teritoriji grada. Konkurs će ove godine obuhvatiti i uslužne delatnosti, za razliku od prošlogodišnjeg, koji se odnosio samo na privredne subjekte koji se bave proizvodnjom.

Ukupna planirana sredstva iznose dvadeset miliona dinara i dodeljuju se za uvođenje novih poslovnih kapaciteta odnosno novih poslovnih linija kupovinom jednog osnovnog sredstva ili više osnovnih sredstava, to jest opreme koja će omogućiti poboljšanje kvaliteta postojećeg ili uvođenje novog proizvoda ili usluge u poslovni proces. Takođe, sredstva se mogu upotrebiti i za unapređenje postojećih poslovnih kapaciteta kupovinom mašina, opreme, inventara i alata ili njihovih pojedinih delova u cilju očuvanja i poboljšanja postojeće delatnosti.

Subvencije se mogu dodeliti samo za opravdane troškove i to preduzetnicima u visini 70 posto opravdanih troškova, s tim da maksimalan iznos ne može biti veći od 250.000 dinara. Isti procenat odnosi se i na mala pravna lica, s tim što maksimalan iznos ne može biti veći od 500.000 dinara. Srednjim pravnim licima dodeljuju se sredstva u visini 60 posto opravdanih troškova, a maksimalan iznos ne može biti veći od 750.000 dinara.

Privredni subjekti po ovom osnovu neće moći da konkurišu za dodelu sredstava za potrebe osnivanja novih pravnih lica i preduzetničkih radnji, za programe primarne poljoprivrede, kupovinu putničkih vozila i transportnih sredstava i opreme i za ekološki neprihvatljive projekte. Sredstva se ne mogu dodeliti privrednim subjektima koji obavljaju delatnost u sektorima čelika, sintetičkih vlakana i uglja, kao ni privrednim subjektima u teškoćama.

Uputstvo za podnosioce prijava i konkursna dokumentacija mogu se preuzeti u prostorijama Sekretarijata za privredu (Kraljice Marije 1/XVII, kancelarija broj 1706).

Prijava s pratećom dokumentacijom podnosi se lično na pisarnicu Gradske uprave, Kraljice Marije 1 (prizemlje) ili poštom u zapečaćenoj koverti.

Rok za dostavljanje prijava s pratećom dokumentacijom je 22. jun 2012. godine.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 7157-379, 7157-377 i putem e-mail-a: privreda@beograd.gov.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik